KASTEEL VAN RY


Gelegen op de grens van het graafschap Namen, het Prinsdom Luik en de provincie Luxemburg, het landgoed Ry was bezit van Jean de Haultepenne. In de tweede helft van de 15e eeuw werden de eerste verdedigingstorens gebouwd. In 1550 gaf Eva, achterkleindochter van Jean de Haultepenne, Ry als bruidsschat aan haar dochter Marie ter gelegenheid van zijn huwelijk met Lambert de Maillen. De laatste markies de Maillen liet Ry over aan de oudste zoon van zijn zus, Guy d'Aspremont Lynden de Maillen, grootvader van de huidige bewoners van het kasteel.

In de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw kreeg de kasteelhoeve zijn huidige vorm: hoofdgebouw en vleugels onderbroken door drie hoektorens, die een vierkante binnenplaats omringen en grenzen aan de vijvers die bronwater verzamelen.

Ry loog aan 7,5 km van het belangrijke relais de Emptinne, gelegen op het kruispunt van 2 assen van de post Turn und Taxis, geïnstalleerd sinds de 16e eeuw door Maximilian, vader van Charles Quint: Gelderland-Havelange -Hamois-EMPTINNE-Ciney-Dinant-Parijs en Oostende-Courriere-EMPTINNE-Marche-Luxemburg-Innsbruck.